Vakıf Nasıl Kurulur

Bu yazımızda Vakıf Nasıl Kurulur, Vakıf kurmak için kaç kişi gerekir, vakıf ne kadar sermaye ile kurulur, yabancılar vakıf kurabilir mi gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. Ayrıca yazımızın sonunda vakıflarla ilgili Sık Sorulan Sorular yer almaktadır. Bu yazıyı okuduğunuzda vakıflarla ilgili aklınızda hiç bir soru kalmayacağını ümit ediyoruz. Tüm bunlara rağmen hala aklınıza takılan bir soru olursa lütfen mail yoluyla yada yazımızın sonunda yer alan yorum kısmında sorunuzu sorabilirsiniz. Uzmanlarımız en kısa sürede sorunuzu cevaplayacaktır.

1. Vakıflar Resmi Senetle veya Ölüme Bağlı Tasarruf İle Kurulur

Yeni Vakıflar, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıfların Tescil Ve İlanı Hakkında Tüzük, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliği ile ilgili mevzuatta yer alan hükümlere göre kurulur.
Özgülenecek bir malvarlığı ve malvarlığının özgüleneceği amaç vakıf kuruluşlarında iki unsur olarak öne çıkmaktadır. Vakfın amacı elbette hukuka uygun olmalı ve süreklilik arz etmelidir.

Vakfa özgülenecek malvarlığı vakfın amaçları doğrultusunda sürekli faaliyet göstermeye yetecek kadar yeterli olmalıdır. Vakfa özgülenen malların mülkiyeti ile haklar tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer. Vakfedilen mal ve haklar içerisinde gayrimenkul yer alıyorsa tescile karar veren mahkeme, vakıf senedinin bir örneğini de ekleyerek vakfedilen taşınmazın vakıf tüzel kişiliği adına tescil edilmesini tapu idaresine bildirir. Tapu idaresi bu bildirim üzerine, vakıf adına tescili yapar. Bu tescil işleminden de vakıf yöneticileri sorumludur.

Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Vakıf kurma iradesi Resmi Senetle veya ölüme bağlı tasarrufla gerçekleşir.

1.1. Resmi Senetle Kuruluş

Noterde düzenleme şeklinde hazırlanan resmi senetle gerçek veya tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Noterler resmi senedin bir örneğini Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderir.

Resmi senet noter tarafından onaylandıktan sonra yetkili mahkemeye müracaat edilir. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesinin yapacağı bildirim üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğünce tutulan merkezi sicile kaydolunur ve nihayetinde vakıf, Resmi Gazetede ilan edilir.

Vakıf senedinde vakfın adının, amacının, bu amaca özgülenen mal ve hakların, vakfın örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yerinin gösterilmesi zorunludur.

1.2. Ölüme Bağlı Tasarruf İle Kuruluş

Vakfedenin ölümünden sonra tescil edilmek üzere vakıflarda sulh hâkimi vakıf kurulmasına esas belgenin bir örneğini yedi gün içinde Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderir. Ölüme bağlı tasarrufla kurulan vakıflarda mahkemeye başvuru, ilgililerin veya sulh hâkiminin bildirimi üzerine ya da Vakıflar Genel Müdürlüğünce resen yapılır.

2. Özgülenecek Asgari Mal Varlığı

5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 111. maddesinin (ğ) bendi gereğince yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına özgülenecek asgari mal varlığı, Vakıflar Meclisinin kararı ile 2024 yılı için 500.000-TL (BeşyüzbinTürkLirası) olarak belirlenmiştir. Vakfın kuruluşunda özgülenecek mal varlığı (sermaye) konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayınız.

3. Vakıf Senedinin İçeriği

Türk Medeni Kanununun 106. maddesi gereğince, vakıf senedinde vakfın adının, amacının, bu amaca özgülenen mal ve hakların, vakfın örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yerinin gösterilmesi zorunludur. Vakıf Senedi Nasıl Hazırlanır? Konusu ile ilgili olarak linki tıklayınız.

4. Vakıf Senedinde Yer Alması Mümkün Olmayan Amaç ve Faaliyetler

Vakıf senedinde yer alması mümkün olmayan amaç ve faaliyetleri şöyle sıralayabiliriz:

  • 3984 sayılı Radyo ve Televizton Kuruluş Yayınları Hakkında Kanunun 29’uncu maddesinin birinci fıkrasına gore vakıflar radyo ve televizyon kurmak ve işletmek faaliyetinde bulunamazlar. (18. YHD. 20.06. 1995, E. 1995/6714, K. 1995/ 7400)
  • Medeni Kanun md. 101 gereğince vakıflar, Anayasamızın öngördüğü düzene ve Cumhuriyetin temel niteiklerine, kanuna, ahlaka ve adaba veya milli menfaatlere aykırı olan veya siyasi düşünce veya belli bir ırk veya cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla kurulamazlar.
  • Vakıflar Kur’an kursu açamazlar. 633 sayılı yasa hükümleri uyarınca bu yetki Diyanet İşleri Başkanlığına aittir. Ancak vakıflar cami personeline yardımda bulunabilirler, Kur’an kursu binası inşa ettirebilirler.
  • Vakıf senedine yasayla düzenlemiş bulunan müesseselerin kaldırıılacağına dair hükümler konulamaz. Örneğin; kefalaet müessesesinin kaldırılacağına dair hüküm vakıf senedine konulamaz. ( 6. YHD. 20.3.1991, E. 3356, K. 3921)
  • Vakıf senedinde her türlü iş ve faaliyetin yapılabileceğine dair hüküm yeterli değildir. Bunun vakıf senedinde yapılacak yeni bir düzenleme ile açıklığa kavuşturulması gerekir. (18. HD. 21.11.1995 E. 1995/ 11356 K. 1995/ 11855) (Kaynak)

Siz Değişim İçin Bir Adım Atın...
Biz Yanınızdayız...

Vakıf kurmak için gerekenler nelerdir? Bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

5. Vakıflarda Üyelik

Türk Medeni Kanunu’nun 101. maddesi f.3’ünde yer alan “vakıflarda üyelik olmaz” hükmü, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu kararla birlikte vakıfların üyelik kaydı tutmaları ve aylık katkı payı (aidat) alabilmeleri mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla, vakıflara üyelik imkanı tanınmış ve vakıfların üyelik esasına göre kurulmaları ve faaliyet göstermeleri desteklenmiştir. Bu kapsamda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf senedinde üyelikle ilgili hüküm bulunan vakıfların üye kabul edebileceğini düzenleyen 2008/14 sayılı bir genelge yayımlamıştır.

6. Vakfın Organları

Vakfın faaliyetlerine uygun olarak mütevelli heyeti, yönetim organı ve bir denetim birimi olmak üzere üç ayrı organ kurulması, organların kaç kişiden oluşacağı, toplantı ve karar yeter sayılarının ne olacağı, organların görev ve yetki sınırlarının senet metninde gösterilmesi uygun olur. Vakıflarda yönetim organları konusunda detaylı bilgi almak için linki tıklayınız.

7. Vakıfların Şube ve Temsilcilik Açması

5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesine istinaden yeni vakıflar, vakıf senedinde hüküm bulunmak kaydıyla amaçlarını gerçekleştirmek üzere şube veya temsilcilik açabilirler.

8. Vakıf Tüzel Kişilik Kazandıktan Sonra Yapılacak İşler

  • Yeni vakıf tüzel kişilik kazandıktan sonra vakıf senedinde belirtilen geçici yönetim, geçici yönetim yoksa vakıf senedinde belirtilen yetkili organ tarafından ilk toplantı yapılarak, vakıf senedi hükümleri doğrultusunda belirtilen organlar oluşturulur.
  • Vakıf yöneticileri, vakıf yönetim organı üye bilgilerini 15 gün içerisinde Vakıflar Yönetmeliği Ek:24 form ekler ile birlikte Vakıf Bilgi Yönetim Sistemi (VBYS 2.0) üzerinden gönderilecektir.
  • Vakıf Yöneticileri göreve başlama tarihini izleyen bir ay içinde, görevin sona ermesi halinde ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde vakfın bağlı bulunduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne kapalı zarf içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.
  • Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Ayni ve Nakdi Bağış Makbuzu ile Makbuz Kayıt Defteri alınacaktır.
  • Vakfa tahsis edilen mal varlığı taşınmaz ise vakıf adına tescili, nakit ise blokenin kaldırılarak vakfın hesabına aktarılması sağlanacaktır.

9. Vakıf Çeşitleri

Vakıf Çeşitleri 5737 sayılı Vakıflar Kanununun tanımlar kısmında sayılmıştır. Buna göre vakıf çeşitleri Mazbut, mülhak, cemaat, esnaf ve yeni vakıflar olmak üzere 5 çeşittir.

Mazbut Vakıf : Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıflara “Mazbut Vakıf” denilmektedir.

Mülhak Vakıf : Mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi’nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflara mülhak vakıflar denilir.

Cemaat Vakfı : Cemaat vakfı Vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince tüzel kişilik kazanmış, mensupları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıflardır.

Esnaf Vakfı : 2762 sayılı Vakıflar Kanunu’nun yürürlüğünden önce kurulmuş ve esnafın seçtiği Yönetim Kurulu tarafından yönetilen vakıflardır.

Yeni Vakıf : Türk Medeni Kanunu’na uygun olarak kurulmuş olan vakıflardır.

10. Aile Vakfı Nasıl Kurulur?

Aile Vakfı’na Türk Medeni Kanunu madde 372’de yer verilmiştir. Aile Vakfı yeni vakıfların bir alt türüdür. Aile vakfı, yeni vakıfların bir alt türü olması sebebiyle yeni vakıf kurmak ile aile vakfı kurmak arasında bir fark yoktur. Tek fark amaç bakımından farklı oluşlarıdır.

Aile vakfı, aile bireylerinin eğitim ve öğrenimleri, donanım ve desteklenmeleri ve bunlara benzer amaçların gerektirdiği harcamaların yapılması için kurulabilir. Bu amacın dışında bir amaçla aile vakfı kurulamaz. Aile vakfı, aile bireylerinin vakıftan faydalanması için kurulur. Ancak aile vakfı, bir malın veya hakkın başkalarına geçmemek üzere aynı soydan gelenlere kuşaktan kuşağa kalacak şekilde özgülenmesi için kurulamaz. Aile vakfı nasıl kurulur konusunda detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Vakıf Nedir ve Bir Vakıf Nasıl Kurulur?

Nasıl Vakıf Kurulur? Gerekli Belgeler Nelerdir? Kaç Kişi Gerekir? Tüm sorularınıza bu makalede cevap bulabilirsiniz.

11. Yardım Vakfı Nasıl Kurulur?

Yardım Vakfı tabiri ile aslında vakfın amacına vurgu yapılmaktadır. Dolayısıyla Yardım Vakfı tamamen Yeni Vakıfların kuruluş hükümlerine tabidir. Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız.

12. Vakıf Kurma Maliyeti Nedir?

Vakıf Kurma Maliyeti, vakıf kuruluşunda asgari mal varlığını karşılamanın dışında diğer maliyetler şunlardır;

Noter gideri,
Dava açma ve mahkeme gideri,
Vakıf merkezine yer tahsisi veya kiralama gideri,
Danışmanlık gideri,
Vakıf merkezinin tefrişatı masrafı gibi maliyetler bulunmaktadır.

Kira gideri hariç asgari mal varlığı ve diğer giderler olarak Vakıf Kurma Maliyeti 2024 fiyatları ile yaklaşık olarak 650.000,00 TL’dir.

13. Vakıf Kurmak İçin Kaç Kişi Gereklidir? Tek Kişi İle Vakıf Kurulur mu?

Vakıf kurmak için 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nda asgari bir kişi sayısı belirtilmemiştir. Bu itibarla vakıf kurmak için 1 (Bir) gerçek veya tüzel kişi yeterli bulunmaktadır. Vakıf kaç kişi ile kurulur konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayınız.

14. Vakfın Sona Ermesi

Vakfın kendiliğinden sona ermesi, amacının gerçekleşmesinin artık mümkün olmaması ve bu amacın değiştirilememesi durumunda oluşur. Vakfedenin mirasçıları veya alacaklıları tarafından açılan dava sonucunda vakıf, otomatik olarak sona erer.

Vakfın amacının sonradan yasak olduğu veya yasak faaliyetlerde bulunduğu ortaya çıkarsa ve amacın değiştirilmesi mümkün değilse, vakıf mahkeme kararıyla son bulur. Sona eren vakfın varlığı önce tasfiye kurulu tarafından tasfiye edilir ve ardından özgülenir.

Kendiliğinden sona eren vakfın varlığı, vakıf senedinde belirtilen hükme göre özgülenir. Böyle bir hüküm yoksa, benzer amaçlı bir vakfa hâkim kararıyla özgülenir. Mahkeme kararıyla sona eren vakıf malvarlığı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilir.

Hayalinizdeki Vakfı Kurmak İçin Bizi Arayın!

Vakıf Kuruluşu Nasıl Olur, Maliyeti Nedir, Gerekli Evraklar Nelerdir gibi soruların cevabını bu makaleyi okuyarak buldunuz. Daha fazla bilgi almak için bizi arayınız!

15. Sıkça Sorulan Sorular

15.1.Vakıflar Nasıl Para Kazanır?

Vakıfların temel amacı kar elde etmek veya bireysel kazanç sağlamak değildir. Vakıfların gelir elde etme yöntemleri, sahip oldukları varlıklara ve vakıf senedinde belirtilen faaliyetlere bağlı olarak şekillenir. Vakıflar, mülklerinden kira geliri elde edebileceği gibi bağışlar aracılığıyla da gelir sağlayabilirler. Ayrıca, vakıfların bağış veya kira gelirlerinin yanı sıra iktisadi işletme kurarak gelir elde etmeleri de mümkündür.

15.2.Vakıflar Bağış Alabilir ve Yardım Toplayabilir mi?

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu, yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşları ve bunların hangi amaçla yardım toplayabileceklerini, yardımın toplanmasına, kullanılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere düzenlemiştir. Kanun yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşların, amaçlarına ve kamu yararına uygun olarak, yardım toplama faaliyetlerine ait esasları kapsar.

Gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere yardım toplayabilirler. Vakıfların yardım toplaması ve bağış alması konusunda detaylı bilgi edinmek için linke tıklayınız.

15.3.Yabancılar Türkiye’de Vakıf Kurabilir mi?

Vakıflar Kanunu’nun 5 ve 6. maddelerince belirtildiği üzere Yabancılar, Türkiye’de hukuki ve fiili karşılıklılık ilkesine göre yeni vakıf kurabilirler.

Vakıf kurucularının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

15.4.Yabancılar Vakıfların Yönetim Organında Görev Alabilirler mi?

T.C. Vatandaşı olmayan yabancılar Yeni Vakıfların yönetim organlarında görev alabilirler. Şu var ki yönetim organlarında yer alan üyelerin çoğunluğunun Türkiye’de ikamet etmesi gerekmektedir.

15.5.Yabancı Vakıflar Türkiye’de Şube Açabilir mi?

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı vakıfların şube veya temsilcilik açma süreci, 5253 sayılı Dernek Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği tarafından belirlenmektedir. Bu yönde başvuruların İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yapılması gerekmektedir.

 Şube veya temsilcilik kurulumu, İçişleri Bakanlığı Makamının onayıyla başlamakta ve yine aynı şekilde İçişleri Bakanlığı Makamının onayı ile sona ermektedir.

Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı vakıfların şube veya temsilciliklerinin amacı ve yasalara uygunluğu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenmektedir..

Bir Vakıf Nasıl Kurulur Bizi Arayın!

Vakıf, Vakfa bağlı iktisadi işletme, Dernek, Sendika, Siyasal Parti, Spor Kulübü ve Federasyon ile ilgili idari, mali ve mevzuat danışmanlığı hizmetleri için bizi arayınız!

15.6.Vakıfların Organlarında Ölüm, İstifa ya da Herhangi Bir Nedenle Eksilme Yeni Üye Nasıl Seçilir?

Yeni vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduğu takdirde; vakıf senedindeki hükümlere göre, hüküm bulunmaması halinde vakıf senedi değişikliğine yetkili organın, bunun bulunmaması halinde ise icraya yetkili organın kararı ve Genel Müdürlüğün görüşü alınarak mahkemece yenisi seçilir.

15.7.Kimler Vakıf Yöneticisi Olamaz?

Vakıflarda; hırsızlık, nitelikli hırsızlık, yağma, nitelikli yağma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, zimmet, rüşvet, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık suçları ile Devletin güvenliğine karşı işlenen suçların birinden mahkûm olanlar yönetici olamazlar.

Vakıf yöneticisi seçildikten sonra yukarıdaki suçlardan mahkûm olanların yöneticiliği sona erer.

15.8.Vakıf Yöneticileri Hangi Hallerde Görevden Alınır?

Vakıf yöneticileri; vakfın amacına ve yürürlükteki mevzuata uymak zorundadır. Bu zorunluluğa uymayanlar ile;

a) Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan,

b) Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan,

c) Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan,

d) Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam eden,

e) Medeni hakları kullanma ehliyetini kaybeden veya görevini sürekli olarak yapmasına engel teşkil edecek hastalığa veya maluliyete yakalanan, vakıf yöneticileri, Meclisin vereceği karara dayalı olarak Denetim Makamının başvurusu üzerine vakfın yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesince görevlerinden alınabilir.

Vakıf yöneticileri mahkeme kararı olmaksızın görevlerinden uzaklaştırılamazlar.

15.9.Vakıf Nasıl Kurulur, Bizi Arayabilirsiniz!

Bu yazımızda Vakıf Nasıl Kurulur konusunu tüm yönleriyle anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Dernek nasıl kurulur, sendika nasıl kurulur, siyasi parti, federasyon, konfederasyon ve iktisadi işletme nasıl kurulur konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız.

Vakıf kurma ve vakıf kurulduktan sonraki süreçler profesyonel destek isteyen bir iştir. Vakıf kurarken herhangi bir yasal bir problem yaşamamak için uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

Vakıf Danışmanlığı veya Dernek Danışmanlığı hizmeti almak için bizi arayın.

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş İşlemleri İle İlgili ayrıntılı Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku