Vakıf Kaç Kişi İle Kurulur?
Vakıf kaç kişi ile kurulur? Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin belirlenen mal ve hakları belirli ve sürekli olarak bir amaca özgülemeleriyle oluşan mal topluluklarıdır. Vakıf kurmak için 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nda asgari bir kişi sayısı belirtilmemiştir. Bu itibarla vakıf kurmak için 1 (Bir) gerçek veya tüzel kişi yeterli bulunmaktadır.
Fiil ehliyetine sahip* her gerçek kişi vakıf kurma hakkına sahiptir. Velayet altında bulunan, fiil ehliyetine sahip olmayan kişiler adına vakıf kurulamaz. Türk Medeni Kanunu Madde 449 gereğince Fiil ehliyetine sahip olmayan gerçek kişilerin yasal temsilcisi, onları temsilen vakıf kuramaz. Kanunlarımız uyarınca vesayet veya velayet altındaki kişi adına vakıf kurmak yasaktır.
TMK Madde 502 gereğince de Ölüme bağlı tasarrufla vakıf kurma işlemi yapılabileceği için ayırt etme gücüne sahip 15 yaşını bitirmiş bir kişi de vasiyetname yolu ile vakıf kurar.
Tüzel kişinin vakıf kurması için de fiil ehliyetine sahip olması ve kuruluş belgesinde vakıf kurabileceğine ilişkin hüküm olması gerekir.
Vakıf ile Dernek arasındaki en önemli fark Dernek kişi topluluğu iken Vakfın en önemli özelliği mal topluluğu olmasıdır. Bu önemli özellik sıkça sorulan Dernek mi kuralım? Vakıf mı kuralım? Sorusunun cevabını da içinde barındırmaktadır. Belirli bir amaca özgülenecek malvarlığı yeterli değil ise veya gelecekte bu şekilde sürdürülmesinin zor olacağı düşünülüyor ise veya kişi topluluğuna ilişkin düzenlemeler, kurulacak yapının çalışması için daha elverişli koşullar oluşturacak ise örgütlenmenin dernek şeklinde yapılması daha yerinde olacaktır.
Yabancılar Türkiye’de hukuki ve fiili mütekabiliyet (karşılıklılık) esasına göre yeni vakıf kurabilirler. Ancak yeni vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoğunluğunun Türkiye’de yerleşik bulunması gerekir. Yabancı vakıfların Türkiye’de şube açması Vakıflar Kanununda düzenlenmemiştir. Bu konuda Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliğine bakmak gerekir. Vakıfların Türkiye’de şube açması için başvurunun İçişleri Bakanlığına yapılması gerekmektedir.
*Fiili Ehliyet : 18 yaşından büyük, ayırt etme gücüne sahip ve bir mahkeme tarafından hakkında kısıtlılık kararı verilmemiş gerçek kişi
İdealinizdeki Vakfı Kurmak ve profesyonel destek almak için bizi arayınız. Bize ulaşmak için linke tıklayınız.
Vakıf Nasıl Kurulur konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız.
Vakıf Nedir konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.