Sorular-Cevaplar

Sorular-Cevaplar

SORULAR-CEVAPLAR

Bu bölümde vakıflarla ilgili aklınıza takılan tüm konularda soru sorabilirsiniz. Soru sorarken iletişim adresinizi de bırakırsanız sorularınıza verilen cevaplar mail adresinize de gönderilecektir. Faydalı olması dileği ile…

18 yorum

  1. Bir vakıf sahip olduğu gayrimenkullerden kira geliri elde ediyorsa bu bir iktisadi faaliyet midir?
    İktisadi işletme olarak vergi dairesine kaydolmalımıdır?
    Vergi doğar mı?
    Teşekkür ederiz.

    • Derya Hanım Merhaba

      24.02.2016 tarih ve 62030549-120[94-2014/450]-15441 sayılı özelgeye göre aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır. Buna göre

      Vakfınıza ait olup kiraya verilen taşınmazlara ilişkin kira ödemelerinden vergi tevkifatı yapılmış olması halinde söz konusu taşınmazların kiraya verilmesi nedeniyle Vakfınız bünyesinde iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak ve kira ödemelerinden yapılan vergi tevkifatı nihai vergilendirme olacaktır.

      Öte yandan, söz konusu taşınmazlardan bir kısmının tevkifat sorumluluğu bulunmayan kişi veya kurumlara kiraya verilmiş olması halinde ise kira ödemelerinden vergi tevkifatı yapılmayan taşınmazların ticari amaç güdülerek veya hacim ve ehemmiyet bakımından ticari metot ve usulleri gerektiren bir organizasyon dahilinde kiraya verilmiş olması durumunda, bu kiralama faaliyeti nedeniyle Vakfınız bünyesinde oluşacak iktisadi işletme için kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

  2. Merhaba,
    Vakıf kurucularının bir kısmının gerçek bir kısmının tüzel kişi olması vakfın kurulmasına engel teşkil eder mi?
    Bir diğer sorum ise vakıf kurucularının bu vakıftan maaş almaları veya menfaat elde etmeleri mümkün müdür?
    Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler
    İyi çalışmalar.

    • Onur Bey Merhaba,

      Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı. Tüzel kişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine dair hüküm olması gerekir.

      Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilebilir. Kamu görevlisine yöneticiliğinden dolayı ya da aldığı bir görev veya işten dolayı ücret ödenemez. Ayrıca mesai saatleri içinde dernek ve vakıf hizmetlerinde çalıştırılamaz ve mesai saatleri dışında çalıştırıldığında da kendisine ücret ödenmez.

  3. merhaba, Vakıf kurulurken güncel olarak yönetim kurulu en az kaç kişi olmalı ayrıca yönetim kurulunda bulunan kişilerin hepsini mütevelli heyeti ve denetçi olarak da yazabilir miyiz.
    bir başka sorum ise yönetim kurulu ve mütevelli heyetinde yer alan kişi avukat olması halinde huzur hakkı alabilir mi ya da avukatlık ücreti sözleşmesi ile aylık ücret alabilir mi?

    • Burçin Hanım Merhaba,

      Vakıflarda vakfedenin baştan belirlediği gayeyi gerçekleştirmek üzere tek bir yönetim organına yer verilmesi yeterlidir. Bu yönetim organının ismi yönetim kurulu olabilir. Mütevelli heyet olabilir. Farketmez. Yönetim organında kaç kişinin yer alacağı da vakfedenin iradesine bağlı olarak değişir. 1 kişi de olur 5 kişi de… Yani kanunda yönetim organında görev alacak üyelerle ilgili bir sayı sınırı yoktur. Fakat biz uygulama yönetim organında en az 3 kişi olmasını tavsiye ediyoruz. Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile Mütevelli Heyeti üyelerine toplantıya katılma, yol ve huzur hakkı verilebilir.

  4. Aile vakfının ismi ailenin ismini mi taşımalı yoksa başka bir isim verebilir miyiz?

    Mesela: Hiranur eğitim vakfı

    • Mehmet Bey Merhaba,
      Aile Vakfı adının ailenin ismini taşıması zorunluluğu yoktur. Yani vakfa başka bir ad verebilirsiniz.

    • Selim Bey Merhaba
      Vakıf da memur çalışması gibi şart bulunmamaktadır.

  5. Merhaba. Bu 500.000 asgari mal varlığını örneğin vakıf hesabı gibi bir yerde mi tutmak gerekiyor yani vakıfa hibe mi etmek gerekiyor yoksa kağıt üstünde göstermemiz yeterli olacak mıdır ? Ayrıca 18 yaşından küçük biri vakıf üyesi varisi olarak maaş alabilir mi ? Son olarak da SGK durumu kurmayı etkiler mi. Biz vakıf kurmak istiyoruz ancak başkanımızın SGK’sı yok. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    • Aybüke Hanım Merhaba

      Mal varlığını vakfa vakfedeceksiniz. Kağıt üstünde gösterme gibi bir durum olamaz. Başkanın SGK’lı olup olmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

    • Ahmet Bey Merhaba

      Üniversite kurmak gibi özel amaçlar dışında vakıf kuruluşunda asgari mal varlığı 500 Bin TL olmalıdır.

  6. Bir gençlik vakfı kurulması için asgari mal varlığı ne olmalıdır. Bu gençlik vakfının içeriği; eğitim, kültür, spor etkinlikleri olacaktır.

    • Efe Bey Merhaba;
      2024 yılı için bir vakfın kurulabilmesi için asgari mal varlığı en az 500 Bin lira olmalıdır.

    • Merhaba Mustafa Bey;
      Evet. Vakıfların 1 kişi ile de kurulabilmesi mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. * işaretli alanlar zorunludur.

Soru Gönder

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş İşlemleri İle İlgili ayrıntılı Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku