Vakıflarda Bağış Alma ve Yardım Toplama
Bu makalemizde Vakıflarda Bağış Alma ve Yardım Toplama Nasıl Olur? Yardım toplama ile bağış alma arasındaki fark nedir? Yardım toplama izni nasıl alınır? Tüm bu soruların cevaplarını bulacaksınız. Aklınıza takılan her türlü konuda mail atıp soru sorabileceğinizi unutmayınız. Vakıf Danışmanlarımız en kısa sürede sorularınızı cevaplayacaktır.
Vakıflar, amaçları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmek ve idari giderlerini karşılamak için gerçek ve tüzel kişilerden bağış alabilirler, vakıf senedinde bu durumun açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Bağışlar, nakdi veya ayni olarak gerçekleşebilir ve bu işlem için herhangi bir izin gerekmemektedir. Vakıflar, kamu yararına uygun şekilde amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla yardım toplayabilirler; ancak yardım toplama işlemi izne tabidir.
Bağış alma, bağışın vakfın banka hesabına yatırılması yahut vakıf merkezinde elden nakden veya ayni bağışlama şeklinde olur. Yardım toplama ise vakıf görevlilerin ellerindeki bağış makbuzları ile kapı kapı dolaşarak yardım toplamaları yahut internet üzerinden online olarak bağış toplamaları şeklinde olur. İlk durumda izin gerekmezken ikinci durumda izin gerekir.
Yurt Dışındaki Vakıflara Bağış Yapılır mı? Yabancılardan Bağış Alınır mı?
Vakıflar, yurt içi ve yurt dışındaki kişilerden, kurumlardan ve kuruluşlardan nakdi ve ayni bağış ve yardım alabilirler. Aynı şekilde, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere de nakdi ve ayni bağış ve yardımda bulunabilirler.
Yurtdışından alınan veya yurtdışına yapılan nakdi yardımlar banka aracılığıyla gerçekleşir ve sonuçlar bir ay içinde ilgili Bölge Müdürlüğü’ne bildirilir.
Sık Sorulan Sorular
Kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.
Uygulamada bağış ve yardım arasındaki fark, daha çok yardımın talep üzerine yapılması noktasında belirginleşmektedir. İkisi arasındaki farkı belirlemede gelir getirici faaliyetin niteliği, kapsamı ve yapıldığı yer önem kazanabilmektedir.
Vakıfların kendi adreslerinde, bağış makbuzu karşılığında veya vakfın kendi internet sitesi üzerinden bağış kabul edilebilmesi izne tabi değildir.
Ancak organizasyonlar yaparak, ilan veya duyuru ile veya merkezleri dışında gerçekleştirdikleri gelir getirici faaliyetleri yardım toplama faaliyeti olarak kabul edilmekte ve Yardım Toplama Kanunu hükümleri çerçevesinde izne tabi tutulmaktadır.
Vakıflara kendi statülerine göre üyeleri ve diğer kişiler tarafından yapılacak bağış ve yardımlarla öz kaynaklarından sağlayacakları gelirler, Kanunun kapsamı dışında tutulmuştur.
Yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinden, bir ilçenin sınırları içinde ise o ilçenin kaymakamından izin alınır. Yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınır ve izni veren valilik tarafından ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi verilir. Yardım toplama faaliyetleriyle ilgili işlemler dernekler birimlerince yürütülür. Yardım toplama faaliyetleriyle ilgili işlemler İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir (YTK m. 7).
Yardım toplama izni gazete ve dergiler için dilekçeler sorumlu yazı işleri müdürlerince verilir. Yardım toplama, öğrenim kurumları yararına veya kurum içinde yapılacak ise, başvuru dilekçesine kurum sorumlusunun yazılı izninin eklenmesi zorunludur.
Yardım Toplama Yönetmeliği madde 6’ya göre Yardım toplayacak kişi ve kuruluşlar, isteklerini Yardım Toplama Başvuru Formu (Ek-1) ile izin vermeye yetkili makama bildirirler.
Başvuruda hangi amaçla ve ne miktarda yardım toplanacağı, yardım toplama faaliyetlerinin sürdürüleceği il ve ilçeler, yardım toplama şekillerinden hangilerinin uygulanacağı, kaç kişi çalıştırılacağı ve yardım toplamada kullanılacak makbuz miktarı belirtilir. Toplanacak yardım miktarını belirlemeye yarayacak keşif özeti, rapor ve benzeri bilgi ve belgeler de başvuru formuna eklenir.
Tüzel kişiliği haiz kuruluşların müracaatlarında kuruluşun yönetim organlarında görevli olanların, gerçek kişilerin yardım toplaması halinde ise sorumlu kurul üyelerinin ve yardım toplama faaliyetlerinde görev alacakların açık kimlikleri ve adresleri belirtilir.
Kamu görevlilerinin çalıştırılmasının düşünülmesi halinde ilgili valilik ve kaymakamlıklardan alınmış izin belgeleri de eklenir. İzin veren makamca gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler daha sonra tamamlattırılır.
Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir. İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır.
Yardım Toplama Kanunu Madde 6’ya göre vakıflar internet ortamında da yardım toplayabilirler. Fakat izin almadan internet ortamında yardım toplayamazlar.
İzinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespiti hâlinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından içerik ve/veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin içeriğin çıkarılması için internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirimde bulunulur.
İçeriğin en geç yirmi dört saat içinde içerik ve/veya yer sağlayıcı tarafından çıkarılmaması veya içerik ve yer sağlayıcıya ilişkin bilgilerin edinilememesi ya da teknik nedenlerle bildirimde bulunulamaması hâlinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı internet ortamındaki söz konusu içeriğe ilişkin erişimin engellenmesine karar verilmesi için sulh ceza hâkimliğine başvurur.
Hâkim, talebi en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar ve gereği yapılmak üzere doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderir. Bu karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilir. Bu fıkra kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararı, içeriğe erişimin engellenmesi (URL vb.) yöntemiyle verilir.
İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine; işin önemi, yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlikleri, yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu, yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı ve gerekli görülen diğer konular üzerinde inceleme yapılır ve sonucu en geç iki ay içinde başvuranlara bildirilir. (Yardım Toplama Kanunu m. 9)
• Makbuzla,
• Belirli yerlere kutu koyarak,
• Bankalarda hesap açtırarak,
• Yardım pulu çıkararak,
• Eşya piyangosu düzenleyerek,
• Kültürel gösteriler, sergiler, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenleyerek,
• Bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tâbi tutmuş sistemler kullanmak suretiyle yardım toplanabilir (YTK m. 5).
Yardım toplama faaliyetlerinde, yardım toplama şekillerinden bir veya birkaçı kullanılabilir. Yardım toplama işinde kullanılan makbuz ve biletlerde, yardımın hangi amaç için toplandığının belirtilmesi zorunludur.
Gerçek kişiler tarafından girişilecek yardım toplama faaliyetlerinde, bu iş için hazırlanacak özel makbuz veya biletler kullanılır.
Makbuz ve biletlerin biçimi, bastırılması, kullanılması ve dağıtılması hususlarında yönetmelikteki esaslar dikkate alınır.
Yardım Toplama Kanunu madde 10’a göre Yardım toplama süresinin takdiri, izin veren makama aittir. Bu süre bir yılı geçemez. Ancak, haklı sebeplerin bulunması halinde verilen süre, izin veren makamca bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir.
Vakıflarla ilgili mali idari ve mevzuat danışmanlığı konularında hizmet veriyoruz. Vakıfların yasal olarak sıkıntı yaşamaması için Vakıfların Yardım Toplaması ve Bağış Olması noktasında mevzuat danışmanlığı hizmeti de veriyoruz.
İdealinizdeki Vakfı Kurmak ve profesyonel destek almak için bizi arayınız. Bize ulaşmak için linke tıklayınız.
Vakıf Nasıl Kurulur konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız.
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.