Vakıf Senedi Nasıl Hazırlanır?
Bu yazımızda Vakıf Senedi Nasıl Hazırlanır? Senet hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? sorularının cevabını bulacaksınız.
Vakıf Senedinde asgari bulunması gerekli hususlar Medeni Kanunda ve Vakıflar mevzuatında düzenlenmiştir. Buna göre Vakıf Senedinde asgari olarak, vakfın adı, vakfın amacı, vakfın amacına özgülenmiş mal ve haklar, vakfın örgütlenme ve yönetim şekli ve vakfın yerleşim yeri hususları yer almalıdır.
Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler kuruluşta olduğu gibi noterde re’sen düzenleme şeklinde düzenlenmek sureti ile ve mahkeme kararı alınması ile gerçekleşecektir. Dolayısıyla kuruluşta vakıf senedinin vakıf kurucusunun vakıf kurma amacına hizmet edecek şekilde çok iyi düşünülerek tanzim edilmesi yerinde olacaktır.
Vakıf Senedi Esnek Olmalıdır
Senedin esnek hazırlanması faydalı olmakla birlikte vakıf kurucusunun özellikle değişmesini istemediği hususlarda da senet metninde koruyucu hükümlerin olmasına dikkat edilmelidir.
Vakfın amacı hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve süreklilik arz etmelidir. Tahsis edilecek malvarlığı da amacı gerçekleştirmeye yeterli olmalı, vakfın amaç veya devamını imkansız veya yararsız hale getirmemelidir.
Vakıflar Örgütlenme Açısından Yasal Olarak Esnekdir
Vakıf, bir mal topluluğu olduğu için, örgütlenmesi kişi topluluğu olan dernekten farklıdır. Vakfın tek zorunlu organı yönetim organıdır. Yasal olarak vakıflara örgütlenmeleri için oldukça esneklik sağlanmıştır.
Dolayısıyla her vakıf kendine özgü en iyi örgütlenmeyi sağlayacak şekilde yönetim organlarını kurgulamalıdır.
Hazırlanacak vakıf senedinde, vakıf amacın açık, anlaşılabilir ve kapsayıcı olarak düzenlenmesi ve yönetim şeklinin kurulacak vakfa özgün olması, vakfın amacına uygun mal varlığının özgülenmesi hususlarına dikkat edilmelidir.
Vakfın amacı örneğin Üniversite kurmak olarak belirlenmiş ise burada özgülenecek mal varlığının 2023 yılı için belirlenen 120 Bin mal ve haklardan çok daha fazla olacağı göz ardı edilmemelidir. Vakıf Senedine, yerleşim yerinin yönetim organı kararı ile nakledilebileceğinin eklenmesi ve yurt içinde veya yurt dışında şube ve temsilcilikler açabileceği yönünde hükümlerin bulunması faydalı olacaktır.
Vakıf Senedinde aşağıdaki hususlara yer verilmelidir
- Vakfın Adı
Vakfın adı amaçları ile uyumlu olmalıdır. Herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunun ismini alamazlar.
- Vakfın Merkez Adresi
- Vakfın Gayesi
- Vakfın Faaliyetleri
- Vakfın Gayesini Gerçekleştirmek İçin Yapabileceği İş ve İşlemler
- Vakfın Kuruluş Mal Varlığı
- Vakfın Organları
- Vakıf Başkanı ve Yardımcısı
- Yönetim Kurulunun Toplantı ve Karar İlkeleri
- Yönetim Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
- Vekil Tayini
- Denetim
- Huzur Hakkı
- Vakfın Gelirleri
- Vakfın Gelirinin Tahsis ve Sarf Edileceği Yerler
- Resmi Senet Değişikliği İle İlgili Hususlar
- Vakfın Sona Ermesi
Vakıf Nasıl Kurulur konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız.
Vakıf kuruluşunda profesyonel destek almak için bize ulaşın.
Vakıf Nedir konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.