Vakıf Kuruluşunda Asgari Mal Varlığı Ne Olmalıdır?

Vakıf Kuruluşunda Asgari Mal Varlığı Ne Olmalıdır

Vakıf Kuruluşunda Asgari Mal Varlığı Ne Olmalıdır?

Bu yazıda Vakıf Kuruluşunda Asgari Mal Varlığı Ne Olmalıdır? Vakıf kurmak için kaç TL gerekli? Vakıf kurmak için asgari sermaye ne olmalıdır? Sorularının cevaplarını bulacaksanız. Farklı gibi görülen ve aslında sorulan tek soru şudur : Vakıf kuruluşunda asgari mal varlığı ne olmalıdır?

2024 Yılı İçin Asgari Sermaye, Mal Varlığı Ne Olmalıdır?

2024 yılı için Yeni Vakıfların kuruluşunda, amaçlarına özgülenecek asgari mal varlığı  500.000 TL olarak belirlenmiştir.​ Bu karar Vakıflar meclisinin 11.12.2023 tarihli ve 545/527 sayılı kararı ile alınmıştır.

Kanunda ve yönetmelikte bahsedilen asgari mal varlığı her ne kadar 500.000 TL olarak belirlenmişse de burada asıl olarak vakfın kuruluşta belirlediği amacını gerçekleştirmeye ve sürekli kılmaya YETECEK kadar mal varlığının kurulacak vakfa özgülenmesi gerekmektedir. Misal olarak bir vakıf Üniversite açmak amacıyla kurulmuşsa asgari mal varlığının 500.000 TL olarak mahkemece kabul edilmesi mümkün değildir.

Mahkeme vakıf senedini incelerken özellikle de şekil, ehliyet ve tahsis edilen malvarlığına bakar. Vakfedilen malvarlığının belirtilen amacı gerçekleştirmeye yetip yetmeyeceğini inceler.

Vakıf Kurucuları Arasında Tüzel Kişi Varsa

Tüzel kişiler de vakıf kurucusu olabilirler. Vakıf Kurucuları arasında tüzel kişi bulunması halinde yapılacak bazı işlemler bulunmaktadır. Tüzel kişi vakıf kurabileceğine  dair hüküm bulunan ana sözleşmesini veya yetkili organ kararını da mahkemeye sunmalıdır.

Özgülenen Mal Varlığının Ayni Olması Durumunda

Kuruluşta özgülenen malvarlığı bedeli şayet nakit ise Türkiye’de kurulu bir bankaya yatırılır. Bankada açılan hesapta vakıf adına bloke edilerek dekont mahkemeye sunulur. Bloke mutlaka mahkeme süreci başlamadan önce gerçekleştirilmelidir.

Şayet malvarlığı ayni olarak tahsis edilmiş ise bu durumda değer tespiti mahkeme tarafından yaptırılır. Ayrıca ayni malvarlığının konusuna göre varsa ilgili sicile vakıf adına tescili sağlanmalıdır.

Vakıf Senedinin Mahkemece Onaylanması

Uygulamada mahkeme resmi senedi Vakıflar Genel Müdürlüğüne göndererek görüşünü sorar. Bu görüşe bağlı olarak veya kendisi senet metninde değişiklik yapılmasını isteyebilir. Malvarlığının vakfın amacına uygun olduğuna yahut uygun bir şekilde artırılmasına karar verebilir.

Başvurulan mahkeme vakfa özgülenen mal ve hakların korunması için gerekli önlemleri re’sen alır.

Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakfın kurulması ile özgülenen mal ve haklar vakıf tüzel kişiliğine geçer.

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş İşlemleri İle İlgili ayrıntılı Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku