Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar

Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar ve Benzer Yönler Bu makalemizde anlatılmaktadır.

Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar

Bu yazımızda Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar ile benzer yönleri anlatacağız. Derneklerle ilgili ayrıntılı bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar Temel Olarak Şunlardır :

1- Kaç Kişi İle Kurulur (Kurucu Sayısı)

2- Kuruluş Sermayesi veya Asgari Mal Varlığı 

3- Yönetim Yapısı

4- Amaç

5- Kuruluş Süresi

Kaç Kişi İle Kurulur?

Dernek  

Dernek en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi ile kurulur. Bu husus Türk Medeni Kanunu Madde 56 ‘da şu şekilde belirtilmiştir :

“Dernekler, gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır.”

 

Vakıf 

Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin belirlenen mal ve hakları belirli ve sürekli olarak bir amaca özgülemeleriyle oluşan mal topluluklarıdır.

5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nda vakıf kurmak için asgari bir kişi sayısı belirtilmemiştir. Bu itibarla vakıf kurmak için 1 (Bir) gerçek veya tüzel kişi yeterli bulunmaktadır.

Kuruluş Sermayesi veya Asgari Mal Varlığı

Dernek  

Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Yönetmeliğinde dernek kurmak için herhangi bir asgari mal varlığı öngörülmemiştir. Yani dernekleri sermayesiz olarak kurmak mümkündür.
 

Vakıf 

5737 sayılı Vakıflar Kanunu madde 5’de şöyle denilmektedir.

“Yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre özgülenecek asgarî mal varlığı her yıl Meclisce belirlenir.”

Dolayısıyla vakıf kurmak belli bir sermaye gerektirir. Bu sermaye 2025 yılı için 500.000,00 TL nakit veya ayni mal varlığıdır.

Yönetim Yapısı

Dernek  

Derneklerde kararların alınması, uygulanması ve uygulanmanın denetimini kapsayan demokratik ve esnek bir yönetim anlayışı, karar ve denetimin birbirinden ayrıldığı çok katmanlı bir organizasyon yapısını gerektirir.
 

Vakıf 

Vakıflarda ise vakfedenin baştan belirlediği gayeyi gerçekleştirmek üzere tek bir yönetim organına yer verilmesi yeterlidir, denetimini ise VGM dışarıdan denetim yapmak suretiyle gerçekleştirir.

Amaç

Dernek  

Dernekler,  kazanç paylaşma dışında ortak bir amacı gerçekleştirmek için insanların bilgilerini, emek ve çalışmalarını bir araya getirmeleri ve emeklerini belirlenen amaca hasretmeleridir.
 

Vakıf 

Vakıfların amacı ise belirlenen amaca ulaşmak için özgülenen mal varlığının hasredilmesidir.

Kuruluş Süresi

Dernek  

Dernekler kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idari amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar. Dernekler evrakların hazırlanması süreci dahil 1 hafta içerisinde kurulabilmektedir.
 

Vakıf 

Vakıfların kuruluş aşaması ise noterde düzenlenen senet veya ölüme bağlı tasarruf ile açıklanmaktadır. Vakıflar ancak yerleşim yeri mahkemesinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanmaktadır. Vakıf yerleşim yeri mahkemesinin yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında tüzel kişilik kazanmaktadır.

BİZİMLE İLETİŞİM KURMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Bu yazımızda Dernek ile Vakıf Arasındaki Farklar ile Dernek ile Vakıf Arasındaki Benzerlikler konusunu  anlatmaya çalıştık.  Umarız faydalı olmuştur. Aklınıza takılan hususlarda Sorular-Cevaplar sayfamızdan soru sorabilirsiniz.

Lilyum Danışmanlık olarak Vakıf kurulması ve kuruluştan sonraki süreçlerde danışmanlık hizmeti veriyoruz. Vakfınızla ilgili hususlarda bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş işlemleri İle ilgili ayrıntılı bilgilere buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili mali, idari ve mevzuat konularında yazılmış makalelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz...
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku
Tüm bu sebeplerden dolayı bu sayfada sivil toplum kuruluşlarının en önemlilerinden vakıflarımızı tanıtmaya çalışacağız. Onun için her hafta vakıflarımızı tanıyalım sayfamızda faaliyetleri ile öne çıkan vakıflarımızdan birini tanıtacağız. Faydalı olması dileği ile…

Vakıflarımızı Tanıyalım

Bu sayfada her hafta bir vakfımızı tüm yönleriyle tanıtıyoruz...
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku