VAKIFLARDA VERGİ MUAFİYETİ

Sivil toplum kuruluşlarının vergi istisna veya muafiyetlerinden yararlanmaları için belli şartları taşımaları gerekmektedir. Vergi muafiyeti için belli şartları taşıyan derneklere “Kamu Yararına Çalışan Dernek” vakıflara ise “Vergi Muafiyetine Sahip Vakıf” denilmektedir.

Gerçek ve tüzel kişiler, kamu yararı ve vergi muafiyeti statüsüne sahip dernek ve vakıflara bağış yaptıkları takdirde bu bağışları vergi matrahlarından belli sınırlar dahilinde indirebilirler. Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerin vergi muafiyeti olan vakıflara ve kamu yararı statüsü bulunan derneklere yaptıkları bağışlarda uygulanan vergi indirimi %5’dir.

Yeni Vakıflarda Vergi Muafiyeti tanınması hususu Hazine ve Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığınca yürütülmektedir. Dolayısıyla bir vakfın vergi muafiyeti alabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir.

2024 yılı itibariyle 329 vakfa Vergi Muafiyeti Tanınmıştır. Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınmasına ilişkin hususlar  (Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ – Seri No:1 ) ile düzenlenmiştir.

Vergi Muafiyeti Başvurusunda bulunacak Vakıfların hazırlayacakları evraklar aşağıdadır;

1- Vakıf Resmi Senedinin örneği,
2- Gelir getirici malvarlığı ve yıllık gelire ilişkin bilgi ve belgeler (Banka mevduatı için bankadan alınan imzalı ve mühürlü/kaşeli yazı, kira geliri için kira kontratı, bu kira kontratlarına konu edilen taşınmazların tapu senedi örnekleri gibi.)
3- Son beş yıl içindeki faaliyet raporları

Vakıfların Vergi Muafiyeti Alabilmeleri İçin Aranan Kriterler Aşağıdadır;

1- 2024 yılı için gelir getirici mal varlığının asgari toplamı 9.010.000,00 TL olmalı ve bu mal varlığından yıllık asgari 811.000,00 TL gelir elde etmelidir.
2- Başvuruda bulunacak Vakıf Sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmeli ve bu faaliyetlerinin kamuya açık ve Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olmalıdır.
3- Vakıf, belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaç edinmemelidir.
4- Vakıf Bilanço esasına göre defter tutmalıdır.
5- Başvuruda bulunacak vakıf, en az bir yıl süreyle faaliyette bulunmuş olmalıdır. (veya gelir getirici mal varlığı ve yıllık gelir tutarları, başvurunun yapıldığı yıl için geçerli olan hadlerin iki katını aşması halinde, faaliyet süresinin altı ay olması yeterlidir)
6- Elde ettiği brüt gelirin en az üçte ikisinin vakfın amaçlarına harcanacağının vakıf resmi senedinde yazılı olmalı ve son bir yılda veya son iki yılın ortalaması bazında bu koşullara uyulmalıdır.

Tüm kriterleri saplayan Vakfın, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarca yapılacak inceleme sonucunda vergi muafiyeti verilmesi yönünde olumlu görüş bildirilmesi gerekmektedir. 1 Seri No’lu Tebliği okumak için tıklayınız.

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş işlemleri İle ilgili ayrıntılı bilgilere buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili mali, idari ve mevzuat konularında yazılmış makalelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz...
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku
Tüm bu sebeplerden dolayı bu sayfada sivil toplum kuruluşlarının en önemlilerinden vakıflarımızı tanıtmaya çalışacağız. Onun için her hafta vakıflarımızı tanıyalım sayfamızda faaliyetleri ile öne çıkan vakıflarımızdan birini tanıtacağız. Faydalı olması dileği ile…

Vakıflarımızı Tanıyalım

Bu sayfada her hafta bir vakfımızı tüm yönleriyle tanıtıyoruz...
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku