Vakıf İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur?

Bu yazımızda vakıf iktisadi işletmesi nasıl kurulur? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. İktisadi İşletme Vakıflar Kanunu Madde 26’ya göre kurulur. Vakıflar iktisadi işletme kurduklarında bunu 1 ay içerisinde Vakıflar Yönetmeliği Madde 37’ye göre bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır. 

Vakıf İktisadi İşletmesi Nedir?

Vakıf İktisadi işletmesi, vakfa ait ya da bağlı olup anonim, limited ya da kooperatif gibi ekonomik işletmeler dışında kalan ticari, sınai ve zirai hizmet ve ürünleri sunan işletmedir.

Vakıf İktisadi İşletmesi Neden Kurulur?

İktisadi işletme vakfın bağış, kira geliri gibi elde ettiği gelirlerin dışında vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için ek gelirlere ihtiyaç duyması sebebiyle kurulur. Bazı durumlarda Vakfın süreklilik arz eden ve gelir getiren faaliyetler yapması sebebiyle iktisadi işletme kurması yasal zorunluluktur. Örneğin yılda birkaç kez kermes, sergi ve konser düzenliyorsa ve bu faaliyetlerden gelir elde ediyorsa, düzenli olarak (üç ayda bir) dergi çıkarıyor ve bu dergileri satıyorsa bu faaliyetler iktisadi işletme işlemi görür.

Vakıf İktisadi İşletme Muhasebesi Nasıl Tutulur?

Vakıf İktisadi İşletmeleri bilanço hesabına göre de defter tutmalıdır. İktisadi işletmelerden elde edilecek olan kâr payları vakfa aktarılır.

İktisadi işletme, tacir sıfatı kazanmaz. Tacir sıfatı, bir işletme zarar ettiği durumda mahkeme kararıyla iflas edip borçlarını ödemekten feragat edebileceği anlamına gelir. Bundan dolayı tacir sıfatı vakfa verilir. Eğer vakıf iktisadi işletmesi borcunu ödeyemeyecek duruma gelirse, bu durumda vakıf sorumlu tutulur.

Vakıf İktisadi İşletmelerinin Kuruluşu İçin Gerekli Evraklar

  1. Dilekçe (İmzalı-kaşeli)
  2. Vakıf senedinin aslı ile birlikte ibraz edilmek kaydıyla bir örneği veya noter onaylı sureti
  3. Vakfın tüzel kişiliğinin devam ettiğini gösteren resmi belge
  4. İşletmenin açılışına ve tesciline ilişkin vakfın yetkili organ kararının noter onaylı örneği

İşletmenin açılışına dair kararda; iktisadi işletmenin ünvanı, adresi, varsa ayrılan sermayesi, iştigal konusu, vergi numarası, iktisadi işletmeyi temsile yetkili kılınan kişiler (T.C. kimlik numaraları belirtilerek) ve temsil şekilleri mutlaka belirtilmelidir.

  1. İşletmenin açılışına dair kararı alan organın görev süresinin dolmadığını teyit eden, en son seçim veya atamayla ilgili genel kurul veya mütevelli heyeti kararı
  2. İktisadi işletmeyi temsil ve ilzama yetkili kılınan kişilere ait iktisadi işletme unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesi
  3. Oda kayıt beyannamesi ,  imza beyannamesi fotokopisi

Vakıf İktisadi İşletmesi Hangi Mevzuatlara Tabidir?

Vakıf İktisadi İşletmesi, sermaye şirketlerinin tabi olduğu hemen hemen tüm kanunlara tabidir. Bu anlamda Vakıf İktisadi İşletmelerinin tabi olduğu kanunlar şunlardır;

  1. Ticaret Kanunu
  2. Borçlar Kanunu
  3. Medeni Kanun
  4. Kurumlar Vergisi Kanunu
  5. Katma Değer Vergisi Kanunu
  6. Diğer Vergi Kanunları
  7. Personel çalıştırıldığı durumda İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu
  8. Çalıştığı faaliyet alanındaki kanun ve düzenlemeler

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vakıf, İktisadi İşletme, Vakıf Üniversitesi, Aile Vakfı, Yardımlaşma Vakfı Nasıl Kurulur? Vakıflar Vergi Muafiyetini Nasıl Alır?

Nasıl Kurulur?

Vakıf, Vakıf İktisadi İşletmesi ve Vakıf Üniversitesi'nin kuruluş işlemleri İle ilgili ayrıntılı bilgilere buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Makaleler & Duyurular

Vakıflarla ilgili mali, idari ve mevzuat konularında yazılmış makalelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz...
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku

Vakıflarla İlgili Mevzuat

Vakıflarla İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük Hepsi bir arada..
Devamını Oku
Tüm bu sebeplerden dolayı bu sayfada sivil toplum kuruluşlarının en önemlilerinden vakıflarımızı tanıtmaya çalışacağız. Onun için her hafta vakıflarımızı tanıyalım sayfamızda faaliyetleri ile öne çıkan vakıflarımızdan birini tanıtacağız. Faydalı olması dileği ile…

Vakıflarımızı Tanıyalım

Bu sayfada her hafta bir vakfımızı tüm yönleriyle tanıtıyoruz...
Devamını Oku

Türkiye'deki Vakıflar

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıflar... İl, il, adresleri ve telefon numaraları
Devamını Oku