Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) olarak 1993 yılında Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının (STK) karşılaştığı ortak ve güncel sorunlara çözümler geliştirmek için kuruldu. 30 yılı aşkın deneyimi ışığında, STK’lar için elverişli ve destekleyici yasal ve mali ortamın oluşturulması, stratejik ve etkin bağışçılığın teşvik edilmesi, kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında diyalog ve iş birliğinin sağlanması, Türkiye’deki sivil toplumun uluslararası düzeyde tanıtılması ve iş birliklerinin kurulması, sivil toplumun itibarının artırılması, sivil toplumla ilgili araştırmalar yapılması ve bilgi üretiminin artması amaçlarıyla, Türkiye’de daha güçlü, katılımcı ve itibarlı bir sivil toplum için faaliyetlerini sürdürmektedir.
Unvanı | Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) |
Kuruluş Yılı | 1993 |
Adresi | Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Bankalar Caddesi No:2 Minerva Han Kat:5 34420 Karaköy/İstanbul |
Telefonu | +90 212 243 83 07 |
Maili | |
Web adresi | |
Faaaliyet Alanı | Sivil toplum kuruluşlarının karşılaştığı ortak ve güncel sorunlara çözümler geliştirmek |
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Faaliyetleri
Vakfın faaliyetleri, yasal çalışmalar, etkin bağışcılık, sivil toplum itibarı, araştırma ve yayınlar başlıkları altında toplanabilir.
Yasal Çalışmalar
TÜSEV, vakıf ve dernekleri ilgilendiren yasal ve mali mevzuatı incelemekte, uygulamalara ilişkin mevcut durumu ve gelişmeleri izlemekte ve bu konulara ilişkin bilgi kaynakları oluşturmaktadır. Bu çalışmalar ışığında politika önerileri geliştirmekte ve savunuculuk çalışmaları yürütmektedir. Yasal Çalışmalar program alanı kapsamında ayrıca kamu politikalarının oluşumunda ve yasama süreçlerinde STK katılımının artması ve güvence altına alınması, kamu-STK iş birliğini farklı açılardan desteklenmesi için faaliyetlerini yürütmektedir.
Etkin Bağışcılık
TÜSEV, Etkin Bağışçılık program alanı altında, başta Türkiye’de bireysel bağışçılığın gelişmesi ve STK’lara aktarılan bireysel bağışların artması için çalışmalar yürütmektedir. STK’ların bireysel ve kurumsal bağışlar yoluyla sürdürülebilirliklerine katkı sağlanması için ilgili paydaşların stratejik ve etkin bağış uygulamaları hakkında bilgilendirilmesini amaçlayan çalışmalar yürütmekte ve Türkiye’de bağışçılık ekosistemine katkı sağlayacak farklı model ve mekanizmaların tanıtılarak teşvik edilmesini önceliklendirmektedir. Buna ek olarak Türkiye’de hibe veren kuruluşların sayısının artması, hibe verme yöntemini kapsayan yenilikçi ve katılımcı modellerin ilgili paydaşların gündemine getirilmesi için çalışmalar yürütmektedir.
Sivil Toplumun İtibarı
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı, Sivil Toplumun İtibarı program alanı, 2020 yılında İlkeli Temsil yöntemine geçişinin ardından, TÜSEV olarak Tesir İddiamız’a ulaşabilmek için, farklı paydaşlar nezdinde sivil toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının itibarının artmasına duyulan somut ihtiyaçtan doğdu. Bu ihtiyaca karşılık verebilecek adımları belirleyebilmek için program alanı tanımlandığı günden bu yana farklı araştırmalar hayata geçirdi.
2019 ve 2021 yıllarında hayata geçirdiği Türkiye’de Sivil Toplumun İtibarı araştırması kapsamında, kamuoyu, üniversite öğrencileri, akademisyenler, medya mensupları, STK çalışanları, özel sektör kuruluşları, beyaz yakalı çalışanlar ve TÜSEV üyelerinden oluşan (2019 n: 959, 2021 n: 993) paydaşların sivil topluma yönelik fikirlerini ve sivil toplumun itibarına dair algılarını raporladı. Bu araştırmanın sonuçlarını tamamlayacak şekilde, 2020 yılında bir iç görü araştırması da hayata geçirdi. Türkiye’de farklı paydaş gruplarından bireylerin sivil topluma yönelik itibar algısına dair elde ettiği kantitatif verilerin altındaki sebepleri anlamaya gayret eden bu araştırmanın sonucundaysa mevcut algıyı dönüştürecek stratejik adımları belirleyebilmeyi amaçladı.
Sivil Topluma Katılım Yolculuğu ve Motivasyonlar ile İtibar Algısına Dair İç Görüler ve Aksiyon Alanları olmak üzere iki ana başlıkta ilerleyen çalışma kapsamında sivil toplum itibarını etkileyen faktörleri daha detaylı biçimde inceledi.
TÜSEV yerel düzeyde sivil toplumun itibarını artırmak için yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, küresel çapta faaliyet gösterdiği alanlarda çalışan pek çok kuruluşun üyesidir. Bu üyelikleri aracılığıyla globalde sivil toplumun gündemini farklı başlıklarda takip etmektedir. Başta izleme, politika geliştirme, yeni yöntemler ve eğilimlerden haberdar olma ve topluluklara katkı sunma konularında faydalanılan bu üyelikler aracılığıyla ayrıca Türkiye’deki sivil toplumu uluslararası düzeyde temsil etmektedir.
Araştırma ve Yayınlar
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı, Araştırma ve Yayınlar program alanı altında sivil toplum için, sivil toplumla ilgili bilgi üretimi ve veri paylaşımının yanında sivil toplumun görünürlüğünün artırılmasına, güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesine ve sivil toplumun gelişmesi için elverişli ortam yaratılmasına katkı sağlamayı amaçlayan çalışmalar yürütmektedir. Buna ek olarak, Sivil Toplum Serisi aracılığıyla, sivil toplumla ilgili uluslararası kaynakların Türkçeye kazandırılarak alanın gelişimine katkı sağlamayı ve paydaşlar arası diyaloğu teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın sitesini ziyaret edin
TÜSEV Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının (STK) karşılaştığı ortak ve güncel sorunlara çözümler geliştirmek için kurulan bir Vakıftır. Vakıf hakkında detaylı bilgi edinmek ve iletişim kurmak için lütfen vakfın sitesini ziyaret edin. Vakfın sitesine ulaşmak için https://tusev.org.tr/ linki tıklayın.
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.