Çöpüne Sahip Çık Vakfı
Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın temelleri kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı’nın özellikle deniz ve kıyı alanlarındaki çöp ve kirlilik sorununa dikkat çekmek için gerçekleştirdiği kıyı temizliği çalışmaları ve 2014 yılında hazırlanarak TV’lerde yayınlanmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulmuş olan kamu spotları ile atılmıştır. Bu çalışmaların olumlu yankılarından yola çıkılarak sürdürülebilir tüketim ve atık yönetimi konusunda farkındalık yaratmayı misyon edinmiş Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşu olan Çöpüne Sahip Çık Vakfı 2015 yılında kurulmuştur. Vakıf, bu zamandan beri çalışmalarını nitelik ve nicelik olarak geliştirerek sürdürmekte, Türkiye’nin Sıfır Atık vizyonuna katkı sağlamaya devam etmektedir.
Unvanı : | Çöpüne Sahip Çık Vakfı |
Kuruluş Yılı : | 2014 |
Adresi : | Bayar Caddesi Gülbahar Sokak No:14 Kozyatağı, İstanbul |
Telefonu : | +90 216 665 4015 |
Maili : | info@copunesahipcik.org |
Web adresi : | https://www.copunesahipcik.org |
Faaaliyet Alanı : | Vakfın amacı; teknolojinin insanlara sağlamış olduğu imkânların yanında çevreye verdiği olumsuz etkileri azaltmak amacıyla geri dönüşümü mümkün kılan teknolojik ürünlerin imkânlarını kullanmak suretiyle, sanayinin önderliğinde toplum ve yerel yönetimlerin işbirliği ile sürdürülebilir bir sistem içinde başta ambalaj atıkları olmak üzere geri dönüşümü mümkün olan tüm atıkların geri kazanılması ve geri dönüştürülmesidir. |
Çöpüne Sahip Çık Vakfı Projeleri
Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi Projesi
DP World Yarımca ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Çöpüne Sahip Çık Vakfı iş birliği ile 2018 yılında başlatılan Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi projesiyle ilkokul öğretmenlerine öğrencilerinin sürdürülebilir tüketim ve doğru atık yönetimi konusunda farkındalıklarını artıracak bir eğitim aracı sunulması amaçlandı. Bu kapsamda, pilot aşaması 2018-2019 eğitim döneminde Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki ilkokullarda tamamlanan eğitim projesi, 2019-2020 eğitim dönemi başında Kocaeli Valiliği’yle imzalanan protokol çerçevesinde il ölçeğine taşındı. Eğitim içeriği Kocaeli genelinde 2021-2022 eğitim yılı sonuna kadar yaklaşık 800 öğretmene ve öğrencilerine ulaştırıldı.
Maltepe Çöpüne Sahip Çıkıyor!
Maltepe Belediyesi ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı arasında geliştirilen iş birliği çerçevesinde, Maltepe ilçesinde çöpün azaltılması ve atık yönetimi sürecinde farkındalığın arttırılması için bir dizi çalışma planlandı.
Maltepe Belediyesi ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı arasında geliştirilen iş birliği çerçevesinde, Maltepe ilçesinde çöpün azaltılması ve atık yönetimi sürecinde farkındalığın arttırılması için bir dizi çalışma planlandı. Bu kapsamda, Maltepe’nin tüm sakinlerine ulaşılması hedeflenmekle birlikte, başlangıç etkinlikleri için Küçükyalı Mahallesi belirlendi. Çalışmalar, Küçükyalı Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını netleştirmek üzere hazırlanan bir anketin hayata geçirilmesiyle başladı.
Çöpü Sıfırla Mobil Oyunu
DP World Yarımca ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı işbirliğiyle tasarlanan, eğlenirken öğreten, geri dönüşüm ve atık yönetimi bilincini artıran Çöpü Sıfırla Mobil Oyunu yayında.
Oyuncular süper kahraman Atıkcan’ın rehberliğinde cam, çöp, metal, kâğıt ve plastik atık türlerini nasıl azaltacaklarını ve geri dönüştüreceklerini, böylece sanal şehri nasıl temiz tutabileceklerini öğreniyorlar.
Ev, park, okul, deniz ve liman gibi gerçek yaşam alanlarının temizlendikçe daha da parlaklaştığı etkileşimli mekânlara sahip olan mobil oyunda, temizlenen alanlar temizlenmeyen alanlarla karşılaştırıldığı için farkı gözler önüne koyuyor. Oyun sonunda oyuncular topladıkları toplam çöp miktarına göre puan kazanıyor ve oyun seviyelerini buna göre ilerletiyorlar.
Çöpü Sıfırla Kutu Oyunu
Çöpüne Sahip Çık Vakfı toplumda çöp üretiminin azaltılması ve çöpün doğru yere atılması yönünde davranış dönüşümü sağlayarak daha temiz bir çevre ve yaşam alanı oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Çöpüne Sahip Çıkan Ofis Sistemi
Çöpüne Sahip Çık Vakfı tarafından ofislerde etkin bir atık yönetimi ve ayrıştırma düzeninin benimsenmesi amacıyla geliştirilen “Çöpüne Sahip Çıkan Ofis” sistemini uygulayan ilk ofis Vakfın merkez adresi de olan KVK Plaza olmuştur. Sistem, üretilen çöp miktarını azaltmaya, ayrıştırmaya ve kayıt altına almaya yönelik fiziksel düzenlemeler, bilgilendirme çalışmaları ve takip sisteminden oluşmaktadır. Ofis katlarında cam, diğer geri dönüştürülebilir atıklar ve organik atıklar için ayrı çöp kutuları konumlandırılmış, binanın belirli noktalarına ise atık pil ve elektronik atık kutuları yerleştirilmiştir. Bu kapsamda önce KVK Plaza’da çöp üretiminin azaltılması ve ayrıştırmanın doğru biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanmakta olup, ayrıştırılan çöplerin miktarının ölçümü yapılmaktadır. Ofis katlarında masa altı çöp kutuları kaldırılarak geri dönüşüm kutularının etkin kullanımı arttırılmış ve çalışanlara önemli noktaları hatırlatan bir manifesto hazırlanarak ofis mekanlarına asılmıştır.
Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın Sitesini Ziyaret Edin!
Çöpüne Sahip Çık Vakfı temiz bir çevre için çöpün azaltılması, doğru yere atılması ve değerlendirilmesi konusunda toplumun hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak amacıyla faaliyet gösteren bir vakıftır. Vakıf hakkında detaylı bilgi edinmek ve iletişim kurmak için lütfen vakfın sitesini ziyaret edin. Vakfın sitesine ulaşmak için https://www.copunesahipcik.org/ linki tıklayın.
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.