ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütüne açılan bir yaklaşımı benimsedi.
Unvanı : | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı |
Kuruluş Yılı : | 1990 |
Adresi : | Ekrem Tur Sok. No:8 Beyoğlu 34435 İstanbul |
Telefonu : | 0 (212) 249 64 64 |
Maili : | cekul@cekulvakfi.org.tr |
Web adresi : | https://www.cekulvakfi.org.tr/ |
Faaaliyet Alanı : | Çevreyi Koruma Program ve Hizmetleri Eski Topluluklar ve Kültürel Mirasların Korunması |
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın Faaliyetleri
Kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla, koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmaları, geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılmasını, tarihi yapıların, çarşıların onarılmasını, kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağladı.
Ülkenin dört bir köşesindeki küçüklü büyüklü kentte, koruma hareketini koruma seferberliğine dönüştürerek tarihi dokunun çağdaş kentle ilişkilendirilmesine, kentlere kültür öncelikli bir gelecek vizyonu kazandırılmasına öncülük etti.
Doğal doku kaybolmaya başladığında insanın yaşam alanının da tükendiği, kültürel mirasını da yitirmeye başladığı bilinciyle hareket ederek, toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı.
Anadolu kentlerinin yerel yöneticilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerinin ve halkının, kendi kentlerinin benzersiz doğal ve kültürel birikiminin farkına varmaları ve bu değerli birikime sahip çıkmaları için yol göstericilik yaptı; hâlâ da yapıyor.
Kısacası; ÇEKÜL Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle her zaman danışılan, yol gösteren, güvenilen; gönüllü temsilcileri ve uzman kadroları ile doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu.
ÇEKÜL’ün Doğal Miras Anlayışı
ÇEKÜL, Türkiye coğrafyasının bütününü bir miras olarak kabul eder ve barındırdığı binlerce canlı ile birlikte bu mirası korumanın en temel sorumluluğu olduğunu düşünür. Bu nedenle, doğal mirasın korunması için hazırladığı eğitim programlarının ve yerelde yürüttüğü koruma politikalarının yanı sıra devam eden 7 Ağaç Ormanları programıyla, ağaçlandırma çalışmaları yürütür.
ÇEKÜL’ün Kültürel Miras Anlayışı
Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar. Tarihi ve kültürel miras yalnızca sahip olduğu değerler nedeniyle değil, gençlere yeni öğrenme ve gelişme fırsatları sunduğu, insanlara güzel duygular ve sıcak anılar yaşattığı, yaratıcılığı ve keşfetme güdüsünü beslediği, dünyaya ve hayata bakışımıza derinlik kattığı ve hepimizin geçmişimizden öğrenecek çok şeyimiz olduğu için korunmalıdır.
ÇEKÜL Bilgi Ağacı
Doğal ve kültürel mirasın korunup yaşatılabilmesinde genç kuşakların rolüne inanan ÇEKÜL Vakfı, eğitim çalışmalarını bu hedef doğrultusunda Bilgi Ağacı Eğitim Birimi altında biraraya getirdi. ÇEKÜL Bilgi Ağacı, ÇEKÜL Vakfının yaklaşık yarım yüzyıldır Anadolu’da sürdürdüğü çalışmalardan edindiği bilgi ve tecrübesini, çağdaş eğitim yöntemlerini kullanarak gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Anadolu Araştırmaları
İstanbul’un tarihi boyunca kültür ve bilim alanında önemli bir merkez olan Beyoğlu bölgesi son yıllarda Türkiye’nin en önemli akademik araştırma adacıklarından biri haline gelirken, bu zengin araştırma bölgesinin ortasında, ÇEKÜL Vakfı’nın Anadolu’da kültürel ve doğal mirası koruma hareketlerinin belleği niteliğindeki arşiv ve kütüphanesi, ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları başlığı altında yeni bir boyut kazanıyor.
ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları, Vakıf bünyesinde özellikle kültürel mirasın korunması konusunda bilimsel araştırmalar sürdürüyor. ÇEKÜL’ün kamu, yerel, sivil ve özel kesimleri bir araya getirme geleneğine sahip çıkıyor. Türkiye’deki araştırma ortamında, özellikle yerel ve sivil değerlerin de var olması ve gelişmesi için çaba sarf ediyor. Bilgi birikimini gönüllülük ruhu ve akademisyen titizliğiyle toplumla paylaşıyor.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın sitesini ziyaret edin
Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Vakıf hakkında detaylı bilgi edinmek ve iletişim kurmak için lütfen vakfın sitesini ziyaret edin. Vakfın sitesine ulaşmak için https://www.cekulvakfi.org.tr/ linki tıklayın.
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.